Goede voornemens

December gaat snel, heel snel. Nog maar enkele weken en dan nemen we afscheid van 2019 en storten we ons vol overgave in het nieuw jaar; 2020.

Goede voornemens

Elke jaar zijn ze er weer de goede voornemens. Vanaf volgend jaar wordt alles anders.

Ik ga stoppen met roken.
Ik ga afvallen.
Ik ga meer tijd aan mijn gezin besteden.
Ik ga meer sporten.

Stuk voor stuk goede voornemens die wij ook zeker toejuichen!

Maar hoe zit er op ultragebied met de goede voornemens? Heb jij al een goed voornemen hieromtrent?!

Zoals we al vaker hebben geschreven komt het uitlopen van een ultra niet aanwaaien. Hier zal serieus voor getraind moeten worden. Dat is ook één van de redenen waarom niet elke loper een ultraloper zal worden. Daar is niets mis mee overigens, verre van dat. Maar als je de droom hebt is een goede voornemen een mooi startpunt om wel die ultra te gaan lopen.

Welke ultra lopen?

Heb je als goede voornemen het plan om een ultra te gaan lopen, dan moet je uiteraard de keuze maken welke het zal worden. Dit is een zeer persoonlijke keuze. Heb jij op je bucketlist een ultra in Zwisterland staan, of een mooie ultra in ons eigen landje. De keuze is enorm. En nu de populariteit voor deze tak van sport toeneemt, nemen ook het aantal ultra wedstrijden toe.

Daarnaast moet je rekening houden met de planning. Wanneer is de ultra die je graag wilt lopen en wat is je niveau nu? De voorbereiding voor een ultra doe je niet even en hier heb je, afhankelijk van je huidige niveau, maanden voor nodig. Dus een half jaar, tot een jaar vooruit plannen is niet zo gek. Kijk eens naar een ultra die net na de zomer is, dan heb je voldoende tijd om je voor te bereiden.

In die periode zijn er voldoende wedstrijden te vinden, in binnen- en buitenland. Wanneer je in Nederland wilt blijven kan je in onze kalender neuzen voor een mooie ultra (zowel weg, als trail). Deze kalender wordt zeer regelmatig aangevuld met nieuwe ultra wedstrijden, zodra de data beschikbaar zijn.

Voor een aantal Nederlandse en buitenlandse ultra wedstrijden is het zaak je snel in te schrijven, zodra de inschrijving open gaat. Schrijf daarom in je agenda wanneer de inschrijving van jouw ultra open gaat, zodat je er op tijd bij bent!

Goede voornemens 2020
ID 155298636 © Guble | Dreamstime.com

Trainen

Nu je de wedstrijd in hoofdletters is je agenda hebt gezet is het zaak om je trainingen in te plannen. Hiervoor heb je verschillende mogelijkheden: Zoek een geschikt schema op internet, sluit je aan bij een hardloopvereniging, of laat je (online) coachen. Met dat laatste kunnen wij je uiteraard helpen, neem hiervoor contact op middels het contactformulier. Een goed trainingsschema houdt rekening met het huidige niveau, de wedstrijd waar je voor traint en biedt gevarieerde trainingen om je zo goed mogelijk voor te bereiden voor jouw ultra. Zodat je pas piekt op het moment dat het moet; jouw ultra wedstrijd!

Een ultra op de atletiekbaan vergt een andere voorbereiding als een ultra in de bergen, hier zal jouw schema dus ook op gebaseerd moeten zijn.

Uitrusting

Een goed voornemen kan pas slagen als de gehele voorbereiding klopt. En daar hoort ook de uitrusting bij. Immers heb je nu een doel en een schema, maar zonder uitrusting sta je in je Adamskostuum aan de start en dat moet je niet willen 😉

Nieuwe winter collectie 2019

Afhankelijk van jouw doel zal je verschillende spullen nodig moeten hebben.

De organisatie van een ultratrail in de bergen hebben vaak een lijst met verplichte uitrusting. Dat wordt ook nagekeken bij het ophalen va je startnummer. Op de website van de desbetreffende wedstrijd staat altijd een lijst met de vereiste uitrusting. Let op, dit heb je minimaal nodig om te kunnen starten, dus meer mag altijd.

In Nederland hebben nagenoeg alle wedstrijden geen verplichte uitrusting. Maar kijk dit ook voor de zekerheid na. Daarnaast die je rekening te houden met het jaargetijde van de wedstrijd en hou ook rekening met je schoenen. Schoenen gaan een x aantal kilometer mee en je zal zien dat jouw hardloopschoenen net voor de wedstrijd aan vervanging toe zijn. Daarom is het verstandig om met twee paar schoenen te trainen en af te wisselen. Hierover schreven wij al eerder een artikel.

En hoe handig is het dat de kerst voor de deur staat! Een prima moment om je (te laten) verwennen met spullen die je goed kan gebruiken voor je goede voornemen!!

Kadotips voor hardlopers (onder de 30 euro)

Voeding

Naast het doel, de training en de uitrusting hoort ook gezonde voeding bij de ingrediënten voor het succesvol behalen van jouw goede voornemen. Altijd lastig zo net voor de feestdagen. Gourmetten, de oliebollen en appelflappen vliegen je de komende tijd om de oren. Daarom is het ook een goed voornemen (dus vanaf 1 januari 2020), maar wij raden je aan nu al te beginnen. Dit betekent niet dat je geen oliebol meer mag eten, maar een beetje letten op de voeding geeft je wel een voorsprong! Gezond en gevarieerd eten geeft jouw lichaam de voedingsstoffen die het nodig heeft en hier heb je tijdens de trainingen zeker baat bij. En een paar pondjes eraf scheelt ook weer 😉

Afvallen door gezonde voeding

Goede voornemens starten niet op 1 januari

Huhhhhh, goede voornemens zijn toch juist om op 1 januari te starten?!

Ja, in essentie wel. Maar kijken eens naar de sportschool: de eerste weken van januari is het enorm druk in de sportschool. Allemaal mensen die goede voornemens hebben en besluiten op 1 januari te beginnen met sporten. Heel goed, maar de meesten houden het niet vol. De motivatie zakt snel en dan komt de klad erin. Er is geen stok achter de deur om toch te gaan.

In jouw geval is dat anders. Jouw stok is die wedstrijd die je in de agenda hebt staan. Dus ook als je eens geen zin hebt zal je toch moeten trainen om jouw goede voornemen waar te maken. Daarom moet je ook nu al beginnen met jouw goede voornemen. Die 3 weken tot 1 januari geven je een voorsprong die niemand je meer afneemt. Jouw goede voornemen begint nu en op 1 januari ben jij al lekker op weg om jouw goede voornemen succesvol te maken!!!

Kies een doel!
Maak een plan!
Voer het uit!
Crush die ultra!

Veel succes en laat even in de comments weten wat jou goede voornemen voor volgend jaar wordt!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *