Hardlopen in de kou

Het ene moment loop je in een korte tight en shirt met korte mouwen, het volgende moment kan de winterkleding weer uit de kast. Niets is zo onvoorspelbaar als het weer.

De zomer lijkt al eeuwen geleden, maar toch is het pas enkele weken geleden dat we in onze zomeroutfit konden hardlopen. Nu de temperatuur steeds verder daalt is het nodig om je tegen de kou te gaan kleden.

Kou en gevoelstemperatuur

Kou is voor iedereen anders. Lengte, gewicht, vetpercentage, het heeft allemaal invloed op het gevoel van kou. Wanneer de één 10 graden al koud vindt, gaat de ander pas onder het vriespunt maatregelen nemen tegen de kou. Daarnaast is er ook nog de gevoelstemperatuur. Met name wind heeft veel effect op de gevoelstemperatuur. Door veel wind kan de warme lucht auto de isolerende kleding worden geblazen, waardoor het nog kouder aanvoelt dan het in werkelijkheid is. Een verschil van 10 graden tussen de daadwerkelijke temperatuur en de gevoelstemperatuur kan makkelijk een graad of 10 zijn. Ook zweten kan voor een (veel) lagere gevoelstemperatuur zorgen. Hardlopen in de kou voelt dus voor iedereen anders aan. Waar de één nog in een korte broek loopt, loopt de ander al in een thermobroek.

Laagjes kleding

Kleding voor een laagje warme lucht rondom het lichaam. Deze lucht wordt warm door de afgifte van lichaamswarmte. Dit dunne laagje lucht zorgt dat je lichaam langer warm blijft. Hoe meer laagjes je aantrekt hoe weer warme lucht rondom je lichaam en hoe langer je warm blijft.

Het is dan ook verstandig om met laagjes kleding te werken. Drie lagen bijvoorbeeld: een ondershirt, shirt en jack. Zo heb je drie lagen die alleen een laag warme lucht rondom het lichaam creëren. Het grote voordeel hiervan is dat je een laagje kan uittrekken als je het te warm krijgt. Één dun laagje uittrekken is beter als 1 dikke laag, het verschil in temperatuur is dat te groot met al gevolg dat je het te warm, of te koud hebt.

Een ondershirt kan ook de isoleren functie verliezen zweten. Wanneer de stof nat is kan de stof geen lucht meer vasthouden. Maar bij drie lagen, heb je dan nog twee lagen die wel hun isolerende functie behouden.

Hoe warm kleden tijdens het hardlopen?

Wat moet je nou aan tijdens het hardlopen? Aangezien temperatuur die iedereen anders wordt ervaren is testen de beste optie. Trek laagjes kleding aan en dan merk je snel genoeg of je teveel, of juist te weinig aan hebt. Met laagjes kan je makkelijker de temperatuur regelen. Door het hardlopen wordt het lichaam warmer en zal dan ook meer warmte uitstralen.

Bij ultralopen en de lange duurlopen daarvoor is de kans groot dat een laag kleding de isolerende functie zal verliezen door zweten. Hou hier rekening mee en zorg dat je dan wel een extra laagje bij je hebt, bijvoorbeeld in een racevest.

Laagjes, laagjes, laagjes. Het woord is al vele malen gevallen. Gebruik altijd laagjes. Één dikke trui is niet voldoende tegen de koud tijdens het hardlopen. Het zal even warm zijn en daarna wordt het koud door het zweten.

Muts

Een muts kan ook heerlijk zijn tegen de vrieskou. Vaak zie je aan het begin van een training/wedstrijd lopers met een muts op die daarna vrij snel wordt afgedaan, zodra het lichaam warm wordt van de inspanning. Nu is een muts makkelijk op te bergen, dus doe die zeker op als je het koud hebt voor aanvang van een loop.

Overigens is het een fabel dat je 40-45% van de lichaamswarmte via het hoofd verliest!!! De huid verliest overal op het lichaam evenveel warmte. Dus een shirt met korte mouwen aan, maar wel een muts tegen de kou is op een fabel gebaseerd.

Handschoenen

Koude vingers, daar heeft iedereen een hekel aan. Met goed passende handschoenen, of wanten voorkom je koude handen. Er zijn hele dunne handschoenen op de markt die met een dun isolerend laagje zorgen dat je handen toch warm blijven. Voor enorme kou zijn wanten lekker, omdat de vingers warmte uitstralen tegen elkaar. Steeds vaker zie je een combinatie; een handschoen met ‘losse vingers’ waarbij je nog een zak over de vingers kan doen, waardoor het een want wordt. Ideaal voor de temperatuurregulatie.

Comfortabel hardlopen in de kou

Het nut van goed isolerende hardloopkleding is dat je comfortabel kan hardlopen. De kleding moet dus goed isoleren en comfortabel zitten. Tenslotte moet je er uren in lopen zonder dat het vervelend knelt, schuurt, of de isolerende werking verliest. En kleed je in een warme omgeving aan en dan pas naar buiten. In een warme omgeving is je lichaam warm en straalt ook warmte uit. Hierdoor kan de kleding zorgen voor een warme isolerende laag voordat je naar buiten stapt. Wanneer je in de kou kleding aantrekt zal het veel langer duren eer de isolerende laag warm wordt.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *