ICE

ICE is de afkorting voor ‘In Case of Emegency’. Oftewel; in geval van nood. Wanneer je hulp nodig hebt kan je natuurlijk direct 112 bellen voor contact met de hulpdiensten. Maar wat nou als je niet in staat bent om te bellen?

ICE hardlopen

Als je zelf geen 112 kan bellen

Bijna dagelijks trainen, dat is wat ultralopers doen. En dat is regelmatig alleen trainen. Alleen de bossen in, alleen de stad door, alleen die trap of en af, alleen in het donker. Natuurlijk hoop je dat het nooit gebeurt, maar er is altijd een kans dat je iets overkomt. En dan ben je niet in staat 112 te bellen.

ICE voor de hulpdiensten

Wanneer omstanders je aantreffen zullen zij direct 112 bellen. En als de hulpdiensten ter plaatse zijn willen zij graag weten met wie ze te maken hebben. Op het moment dat jij niet aanspreekbaar bent, zullen zij dit op een andere manier moeten achterhalen. Nu is in Nederland het bij je hebben van een identiteitsbewijs verplicht vanaf 14 jaar. Toch hebben veel hardlopers geen rijbewijs, of id kaart bij zich. Ook is de telefoon vaak voorzien van een vergrendeling, waardoor de hulpdiensten geen contact met jouw familie kunnen opnemen.

Een ICE is dan een uitkomst voor de hulpdiensten om zo toch te achterhalen wie jij bent en jouw familie in te lichten.

Verschillende soort ICE

Er zin verschillende manieren om een ICE bij je te hebben:

Telefoon

Op de meeste telefoons kan je een ICE instellen. Vanaf het vergrendelde scherm is dan een vooraf ingesteld noodnummer bereikbaar. Standaard is 112 ingesteld en die moet je ook nooit verwijderen. Want dat is jouw hulplijn. Maar de meeste telefoons bieden de mogelijkheid voor een extra telefoonnummer. En de hulpdiensten kunnen hiermee, zonder jouw telefoon te moeten ontgrendelen, dat noodnummer bellen.

ICE armband

Een ICE armband is makkelijk om de pols te dragen. De armband bevat een kaartje, waarop informatie geschreven kan worden (bijvoorbeeld een naam en telefoonnummer). De inkt en het kaartje zijn watervast, waardoor zweet over regen geen belemmering is. De armband is met klittenband rond de pols te bevestigen en daardoor past deze altijd goed.

SOS polsbandje (ICE)
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

ICE schoenbandje

Een ICE schoenbandje werkt eigenlijk hetzelfde als de armband. Alleen is deze dusdanig klein dat je deze aan de veters van een schoen kan bevestigen. Wanneer je niet graag een armband draagt is dit een goed alternatief.

SOS bandje voor aan de schoen
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Bandjes met een QR code

Er zijn ook bandjes verkrijgbaar met een QR code. Deze code moet de hulpverlener scannen met zijn/haar telefoon waarna de informatie op zijn scherm verschijnt. Hiermee moet je vaak een jaarlijkse bijdrage voor de QR code betalen en het is een extra handeling die de hulpverlener moet doen. Dit heeft dus weinig meerwaarde ten opzichte van een geschreven kaartje.

Zorg dat een hulpverlener weet wie je bent.

Een hulpverlener wil graag weten wie je bent en wie hij/zij kan bellen. Zorg er in elk geval voor dat je een oplossing kiest waarmee de hulpverlener snel over deze gegevens kan beschikken.

Helaas is het in de laatste maanden al enkele malen voorgekomen dat de politie hulp moest vragen op social media voor de identificatie van een onwel geworden hardloper. Dit houdt dus ook in dat jouw familie ineens hiermee wordt geconfronteerd. Je neemt een ICE dus niet alleen mee voor jezelf, maar ook voor je naasten.

Waarschijnlijk zal je jarenlang de ICE voor niets bij je dragen. Maar je hebt wel de juiste voorzorgsmaatregelen genomen als er wel onverhoopt iets gebeurt!!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *