Nieuwe hardlooproutes

Een ultra lopen gaat niet vanzelf, daarvoor moet getraind worden. En dat meerdere malen per week. Door werk- en privéomstandigheden trainen we vaak in dezelfde regio en dan ook nog vaak dezelfde routes. Maar ook in een eigen buurt zijn er vaak nog wel nieuwe hardlooproutes te ontdekken, je moet ze alleen even vinden.

nieuwe hardlooproutes

Variatie hardlooproutes

Om goed voorbereid te zijn op die volgende ultra moet je de trainingen variëren. Intervallen, lange duurlopen, etc. Fysiek en mentaal ga je hierdoor vooruit en kan je jouw grenzen verleggen.

Voor hardlooproutes geldt eigenlijk hetzelfde. Fysiek en mentaal is het goed om te variëren met hardlooproutes.

Fysiek, omdat je te maken krijgt met verschillende ondergronden, hoogteverschillen (bruggen bijvoorbeeld) en een andere windrichting (deze is namelijk vaak uit het zuid-west).

Voor het mentale aspect is het ook goed om te variëren. Je hebt meer afleiding onderweg, omdat je in een nieuwe omgeving loopt. Je weet niet exact hoe lang delen van een route zijn, waardoor je de route niet in segmenten kan opdelen.

Nieuwe hardlooproutes, de mogelijkheden.

“Je hoeft het wiel niet opnieuw uit te vinden.”

Er zijn verschillende manieren op nieuwe hardlooproutes te ontdekken. En dat is vaak makkelijker dan je denkt.

Afstandmeten.nl

We hebben allemaal de beschikking over internet, dus natuurlijk kunnen we daar gebruik van maken. Afstandmeten.nl is een handige website om zelf nieuwe hardlooproutes te maken. Maar ook om routes te zoeken die al door anderen zijn gemaakt. De routes zijn als GPX te downloaden en in je horloge te zetten.

Garmin/Suunto/Polar

De verschillende merken sporthorloges hebben allemaal min of meer dezelfde functie voor het toevoegen van routes in het horloge. Natuurlijk dient een horloge wel de optie te hebben om te kunnen navigeren (kaart, of kruimelspoor). Op de websites van de merken zelf kan je routes vinden die anderen al hebben gelopen. Deze routes kan je als GPX bestand in je horloge zetten, waarna je die route zelf kan lopen. En daar zitten verrassend mooie routes bij! Garmin geeft ook de mogelijkheid om afhankelijk van een doel dat je hebt (afstand) met voorstellen voor routes te komen.

Sporthorloges

Strava

Strava wordt heel veel gebruikt door hardlopers. De software van je horloge kan je automatisch laten synchroniseren met strava. Daardoor zie je op strava al je trainingen, ook enorm handig als je met meerdere devices werkt, van meerdere merken. Alles kan op strava op één account, waardoor je alle sporten in één oogopslag terug kan zien.

Je kan routes die anderen al hebben gelopen downloaden als GPX, maar je kan ook zelf een route maken in Strava routebouwer. Of zelfs een bestaande route aanpassen. Mogelijkheden genoeg!

Evenementen

Nieuwe hardlooproutes kan je ook eenvoudig vinden door de websites van de verschillende organisatoren af te struinen. Steeds vaker worden voorafgaand aan een evenement de GPX bestanden al op de website gezet, zodat deze gedownload kunnen worden door de lopers. Ook voor jou handig om hiervan gebruik te maken. Let er wel op dat delen van routes alleen voor het evenement zelf opengesteld kunnen zijn, dus check dit voordat je klakkeloos de route na gaat lopen op een ander moment. Overigens worden GPX bestanden het vaakst gedeeld bij trail wedstrijden.

Nieuwe hardlooproutes houden het leuk

Buiten bovenstaande zijn er nog tal van oplossingen om nieuwe hardlooproutes te vinden. Probeer een paar mogelijkheden uit en kijk wat voor jou werkt. Ontdek mooie nieuwe hardlooproutes in de buurt, of wat verder weg en geniet van deze onbekende plekjes!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *