Trainen in Nederland

Nederland is vlak, druk en saai. Om echt goed te trainen voor de volgende ultra moet je minimaal naar de Ardennen voor de hoogtemeters en om het af te maken een trainingsweek op een tropisch eiland.

Trainen in Nederland

Trainen in Nederland

Maar trainen in het buitenland is niet voor iedereen weggelegd, om wat voor reden dan ook. Er zijn genoeg ultralopers die zich prima vermaken in ons koude kikkerlandje. Trainen in Nederland is zo gek nog niet, ons land heeft genoeg te bieden om de trainingen afwisselend en uitdagend te maken.

Infrastructuur

We klagen wat af in Nederland. Een losse stoeptegel op het fietspad, een kapotte lantaarnpaal. Maar laten we eerlijk zijn, de infrastructuur in Nederland is over het algemeen prima voor elkaar. Eindeloze kilometers voet- en fietspad bieden een prima plek voor de lange duurlopen. Buiten de stadskernen is het vrijwel altijd mogelijk om kilometers te lopen zonder te moeten stoppen voor verkeerslichten.

Daarnaast kan je de weg nauwelijks kwijtraken. Overal staan verkeersborden, en ANWB paddenstoelen. Dus je weet altijd waar je bent en weet altijd de afstand tot het volgende dorp. Op steeds meer plekken zijn door lokale sportverenigingen, of door de gemeenten zelf, afstanden op het wegdek aangebracht. Speciaal voor hardlopers, die daarvan gebruik kunnen maken voor de trainingen.

Er zijn ook steeds meer openbare watertappunten in Nederland. Onderweg even de softflask bijvullen is geen probleem meer. Op drinkwaterkaart.nl staan de openbare watertappunten vermeld. Hou er wel rekening mee dat sommige watertappunten tijdens de winterperiode zijn gesloten in verband met de kans op schade door bevriezing.

Natuurgebieden

De vele natuurgebieden die ons land rijk is lenen is uitstekend voor een lekkere training of een lange duurloop. Hoewel het in de meeste natuurgebieden verboden is om van de bestaande paden af te wijken zijn er voldoende mogelijkheden om een mooie route uit te zetten. En daarbij hebben de meeste gebieden al uitgezette routes die je kan volgen, vooral handig als je in een onbekend gebied loopt.

Natuurgebieden bieden een enorme verscheidenheid trainingsmogelijkheden. Zowel voor weg- als traillopers. Fietspaden, wandelpaden, bospaden, duinen, strand; voor elk wat wils. Mudsweattrails heeft hier handig gebruik van door trailroutes te maken. Deze gaan van station naar station. In veel delen van Nederland zijn deze routes al te vinden. Klik hier voor meer informatie over deze routes.

Ook voor hoogtemeters kan je in Nederland terecht. Van de Rotterdamse Alp tot Zuid-Limburg. Je kan hoogtemeters genoeg trainen. Er zijn in Nederland geen kilometers lange hellingen, zoals in de Alpen, maar voor trainingen kan je in Nederland al een heel eind komen.

De kust

Nederland heeft van één ding heel veel: kust. De kustlijn bedraagt ongeveer 532km. Genoeg voor een ultra toch?! Niet voor niets dat er een Dutch Coast Ultra Run by Night wordt georganiseerd. Maar de kust is niet alleen het strand. Ook de duinen bieden voldoende mogelijkheden om te trainen. Zeker wanneer het zand wat mul is, schiet je hartslag in het rood tijdens de trainingen.

Trainen in Nederland, ontdek de mogelijkheden.

Nederland is rijk aan trainingsmogelijkheden. Een hoogtestage zit er niet in. Maar voorbereiding voor een ultra(trail) is zeker mogelijk in ons ‘vlakke’ landje. Kijk eens naar de routeprofielen van wedstrijden die worden georganiseerd door Mudsweattrails, of Trailrunning.eu. Zo kan je zien of die gebieden voor jouw training van nut kunnen zijn.

Bekijk Nederland niet in de onmogelijkheden, maar in de mogelijkheden die het biedt. Wat er zijn mogelijkheden genoeg om lekker te lopen. En dat allemaal in maximaal een paar uur rijden!

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *