Garmin Forerunner 245

De Garmin Forerunner 245; het ultieme horloge voor ultralopers?

Opvolger van de Forerunner 235

De Garmin Forerunner 235 was een regelrechte hit. Er zijn enorm veel exemplaren verkocht en de reviews waren over het algemeen lovend. Voor ultralopers is natuurlijk de batterijduur van belang. En met een batterijduur van 11 uur in GPS modus kan menig ultra worden uitgelopen.

Echter wanneer je langer dan 11 uur onderweg bent wordt het problematisch en de 235 mist ook de navigatie. Dit laatste is overigens wel op te lossen met een app (dwMap).

Toch durfde Garmin het aan een opvolger uit te brengen van dit succesvolle horloge/

De Garmin Forerunner 245

Garmin presenteerde de Garmin Forerunner 245.

Garmin Forerunner 245
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Een hardloophorloge volgestopt met opties, in een bescheiden behuizing en voor een relatief lage prijs. En het belangrijkste voor ultralopers: een batterijduur in GPS modus van 24 uur!! Dit klinkt dus als een prima horloge voor een ultraloper.

Het vlaggenschip van Garmin is natuurlijk de Fenix 6. Bij de Fenix 6 heb je keuze uit verschillende types en met een ijzersterke behuizing een prachtige horloge, maar wel met het bijbehorende prijskaartje. Beginnend bij €587,00 is dit niet voor iedereen weggelegd en niet elke loper wil überhaupt zoveel geld neerleggen voor een GPS horloge. Hoezo is hardlopen een goedkope sport 😉

De Garmin Foreunner 245 lijkt dan een prima alternatief!

Behuizing

Met een doorsnede van 42,3mm is de Garmin 245 een bescheiden horloge. Het scherm in de kast heeft een doorsnede van 30,4mm en is daarmee groot genoeg om duidelijk afleesbaar te zijn. De behuizing is van kunststof en komt met een prettig zittende siliconen horlogebandje. Met een gewicht van 38,5 gram is dit een zeer lichtgewicht horloge en je voelt niet dat je het horloge om hebt.

De horlogebandjes hebben een snelsluiting en kunnen dus makkelijk gewisseld worden met een horlogebandje (20mm) naar keuze. Een snelle zoektocht op Google en je vindt horlogebandjes in alle kleuren en materialen. Je kan dus lekker afwisselen als je dat wilt.

Batterij

Een van de belangrijkste aspecten voor ultralopers. Garmin claimt een batterijduur van 24 uur in GPS modus. Dit hebben wij (nog) niet uitgetest, maar wanneer we zien hoeveel capaciteit er wordt verbruikt bij een training dan lijken we toch aardig in de buurt te komen als we dit doorrekenen. In 24 uur is menig ultra uit te lopen en dat scheelt weer het meeslepen van een powerbank en kabel.

Overigens gaan wij nog testen of het horloge tijdens het lopen kan worden opgeladen met een powerbank!

Echter zal dit voor de meeste ultralopers niet noodzakelijk zijn, aangezien het gros van de ultralopers niet langer dan 24 uur zal lopen. Maar je weet nooit wat de ambities in de toekomst kunnen zijn! Kou heeft altijd effect op de capaciteit van een batterij. Dus in de vrieskou zal de batterijduur wat minder zijn.

Navigatie

Nog een belangrijke functie voor ultralopers. En dan met name voor de ultratrails. Steeds vaker zijn de ultra afstanden niet geheel uitgepijld en moet dus met behulp van navigatie de juiste route worden gelopen. Een navigatie is ook handig wanneer de route niet duidelijk is aangegeven, zeker tijdens de nachtelijke uren. En gelukkig heeft de Garmin Forerunner 245 deze optie.

Het horloge biedt navigatie in de vorm van een kruimelspoor, een lijntje die je moet volgen. Dus geen fancy kaart waarop de route staat, maar een blanco scherm. En dit werkt prima. Via Garmin Connect kan je een route op je horloge zetten en deze vervolgens lopen. Uiteraard zijn er situaties waarbij je een voorkeur hebt voor een kaart, maar in de meeste gevallen zal deze vorm van navigatie prima volstaan. En navigatie voor een horloge in deze prijsklasse is sowieso niet heel gebruikelijk.

Overige functies:

Zoals gezegd beschikt de Garmin Forerunner 245 over enorm veel functies en menig (ultra)loper zal hiermee voldoende zijn uitgerust om zijn/haar doelen te bereiken. En dat allemaal in de bescheiden behuizing.

GPS

Er zijn verschillende opties voor de GPS:

 • Alleen GPS
 • GPS + Glonass
 • GPS + Galileo
 • Ultratrac (hierbij worden de positie minder vaak geregistreerd waardoor de batterijduur aanzienlijk wordt verlengd.

GPS is een Amerikaans satellietsysteem, Glonass een Russisch satellietsysteem en Galileo een ESA (European Space Agency) satellietsysteem.

Qua nauwkeurigheid is GPS het meest onnauwkeurig, daarna Glonass en het meest nauwkeurig is Galileo. Eén maar; dit is echt afhankelijk van de omgeving waarin je loopt. Wanneer je op het strand loopt in GPS meer dan voldoende. Loop je in een bos met een dik bladerdak dan kan GPS + Glonass accurater werken. GPS alleen zal minder batterij verbruiken dan GPS en Glonass/Galileo. Ga je tot het uiterste tijdens een ultra qua tijd, dan loont het om alleen GPS te gebruiken.

Elke situatie en omgeving is uniek en daarom is er niet eenduidig aan te geven wanneer je welke stand dient te gebruiken en hoe veeleisend je bent qua nauwkeurigheid. Test het eens uit en kijk wat jij goed genoeg vindt.

Hartslag

Garmin Forerunner 245
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Het horloge beschikt over een ingebouwde hartslagmeter. Onder de kast zit zitten sensoren die de hartslag meten. Hoewel een losse hartslagmeter (hartslagband) nauwkeuriger is, is de ingebouwde hartslagmeter een prima alternatief. En het is natuurlijk handig, geen losse band meer mee. De accuraatheid is behoorlijk te vergelijken met een hartslagband. Alleen bij intervallen, dus snel variërende hartslagen, kan de hartslagmeter er weleens wat naast zitten. Maar niet dusdanig dat de weergegeven hartslag compleet verkeerd wordt weergegeven, dus je kan er prima mee trainen en tijdens wedstrijden gebruiken. Overigens kan je het horloge met een hartslagband gebruiken, als je dat graag wilt.

Activiteit en slaap tracker

Het horloge houdt jou 24 uur in de gaten. Het houdt de dagelijkse activiteit bij:

 • Stappenteller
 • Hartslag
 • Verbrande calorieën
 • Afstand

Daarnaast meet het horloge ook je slaap. Je hartslag tijdens je slaap en de totale slaapduur, alsmede in welke slaap je zit (bijv rem slaap, diepe slaap) en hoeveel je beweegt tijdens je slaap.
Handig om bij te houden of je genoeg rust, immers is trainen ook goed rusten!

Pulse Ox

Deze extra sensor onder de kast meet de hoeveelheid zuurstof in het bloed. Dit geeft naast de hartslag een extra indicatie over de algehele fitheid en aan de hand hiervan kan je mede bepalen hoe intensief de volgende training moet worden.

V02 Max

De VO2 Max geeft de maximale hoeveelheid zuurstof weer dat je lichaam per minuut kan opnemen. De VO2 Max is een goede en veelgebruikte graadmeter voor de huidige conditie. Naar mate je meer activiteiten hebt uitgevoerd met je horloge zal de VO2 Max steeds accurater worden. De VO2 Max kan worden bepaald met een inspanningstest. Dit is de nauwkeurigste optie. Het horloge is minder nauwkeurig, echter blijkt dat de meting van het horloge vaak aardig overeenkomst het de uitslag van een inspanningstest. Dus iets minder nauwkeurig, maar waardeloos zeker niet.

Overige opties

Zoals een echt hardloophorloge betaamd zijn er nog tal van opties die jou van dienst kunnen zijn tijdens de training en/of wedstrijd:

 • Gegevensvelden zijn aan te passen. Dus je kan zelf exact bepalen welke gegevens je wilt zien tijdens het lopen.
 • Geavanceerde trainingen in het horloge zetten.
 • Een virtuele racepartner instellen.
 • Een trainingsplan volgen (5km, 10km en een halve marathon).
 • PacePro: aan de hand van jouw ingestelde koers, of afstand maakt PacePro een raceplan voor je. Tijdens het lopen zie je of je per km dan onder of boven het juiste tempo loopt. Zo wordt het erg makkelijk om jouw doel te halen. Tenminste, lopen moet je zelf, maar je hoeft onderweg niet meer te rekenen of je jouw doel gaat halen.
 • Trainingseffect.
 • Garmin Connect IQ: in de Garmin Connect IQ app vindt je tal van apps die je op je horloge kunt installeren. Wil je een andere watchface, ook daarvan vindt je er honderden in de Garmin Connect IQ app.
 • Dit horloge is ook verkrijgbaar in de music uitvoering. Met deze uitvoering kan je muziek laden in het horloge en zo ben je onderweg voorzien van jouw motiverende hardloopnummers. Wanneer je muziek luistert zal de maximale batterijduur wel afnemen naar 6 uur maximaal.
Garmin Connect IQ
Garmin Connect IQ app

Het horloge voor ultralopers?

Als ultraloper ben je over het algemeen gebaat bij een horloge die duidelijk afleesbaar is, een goede batterijduur heeft en beschikt over een navigatiefunctie. Hoewel er veel horloges op de markt zijn die over deze eigenschappen beschikken springt de Garmin Forerunner 245 er wel uit qua prijs-kwaliteit verhouding. Je krijgt erg veel horloge voor het geld en je kan mening ultra uitlopen zonder je zorgen te maken over de batterij.

Het horloge is minder robuust en voelt ook minder robuust aan als de garmin Fenix 6 serie. Echter is de prijs beduidend lager en ook dit horloge kan prima tegen een stootje.

Deze Garmin is een echte allemansvriend. Voor ultralopers uitermate geschikt door de lange batterijduur en alle functies die erop zitten. Ook voor andere hardlopers biedt garmin met de 245 een compleet horloge met een prima prijs. Elke hardloper zal dit horloge waarderen tijdens de trainingen en wedstrijden!

De Garmin Forerunner 245 is verkrijgbaar voor €279,99 bij Bol.com: Klik hier

Garmin Forerunner 245
Klik op de afbeelding voor de productpagina.

Dit vind je misschien ook leuk...

Geef een reactie

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *